Koiramaailman oma etiketti

Koiraihmiset eivät luultavasti koskaan lakkaa ihmetyttämästä minua omilla kirjoittamattomilla säännöillään.

Olen ollut koiramaailmassa aktiivisesti mukana verrattain varsin lyhyen aikaa, vajaan vuosikymmenen ajan. Silti jo tässä ajassa on sydämeni jättänyt lyöntejä väliin siinä shokissa, mitä jotkin koirapiireissä kokemani asiat ovat aiheuttaneet. Tuntuu usein siltä, että koiramaailmassa koirarotujen jalostus ei ole läheskään ainoa asia, joka on vedetty överiksi.

Koiramaailmassa pärjätäkseen tulisi olla erittäin pitkän pinnan omaava, yltiösosiaalinen, ulospäinsuuntautunut ja avoin. Jos tästä kaavasta poikkeaa on sinulla ”pakko olla jotain salattavaa”.

Koiramaailmassa kaikki on yhteistä. Jos hankit tietyn rotuisen koiran, sinun koirasi asiat kuuluvat ehdottomasti muille saman rodun edustajan omistajille, kasvattajille ja harrastajille. Samoin jos omistat vaikkapa rescuen, sen asiat kuuluvat myös muille rescuen omistajille. Jos et halua kertoa koirastasi muille rotua harrastaville, olet todennäköisesti pentutehtailija. Ja jos sinulla ei ole koirastasi kuvia esimerkiksi Facebookissa vaikka olet omistanut sen useita vuosia, olet jo täysi hullu!

Itse lukeudun ihmisiin, jotka eivät rakasta somea ja sen tuomaa ”mahdollisuutta” jakaa kaikkea kaikille. Nykykulttuuri perustuu tauottomaan tiedonjakoon, ja samalla myös tauottomaan tiedonjanoon. Mikään ei riitä, salapoliisin leikkiminen on kivaa vaikka sille ei olisikaan mitään (henkilökohtaista) syytä. Viimeisin ”hurja huhu” kuvastaa tätä menoa parhaiten – en ole lisännyt koirastani Larasta pitkään aikaan uusia kuvia minnekään päin internetiä, joten sen on huhujen mukaan pakko olla joko kuollut tai annettu pois. No, Lara ei yllättäen ole kumpaakaan noista.

Koirien myymiseen ja ostamiseen liittyvät sairaanloiset ongelmat ihmisten puolelta lienevät tabu, koska niitä ei ainakaan julkisesti ole olemassa. Koiramaailmassa kasvattaja omistaa koiran henkisesti vielä senkin jälkeen, kun siitä on aika jättänyt. Jos kasvatinomistaja ei suostu itse pitämään yhteyttä, pommitetaan viesteillä ja puheluilla, saatetaan vielä oikein mahtipontisesti tulla ihan kotiovelle asti jos ei mitään kuulu. Yleisin tekosyy tähän riehumiseen on se, että ”no mutta kun olin huolissani siitä että meidän Mustia hoidetaan huonosti!”. Karu fakta on se, että kun raha on vaihtanut omistajaa ja nimet ovat paperissa, koiran uusi omistaja saa tehdä kasvatista vaikka rukkaset heti seuraavana päivänä. Ihmettelen, miksi kasvattajat ylipäätään myyvät pentuja koteihin, joissa eivät ilman jatkuvaa ”valvontaa” usko koiraa hoidettavan riittävän hyvin. Myös minulla itselläni on kasvatinomistajia, jotka eivät pidä minuun aktiivisesti yhteyttä ja heidän yksityisyyttä kunnioittaakseni en heitä siihen painosta. Luotan silti valinneeni pennuille niin hyvät kodit, että minun ei tarvitse olla vahtimassa niiden hoitamista uudessa kodissa jatkuvasti. Ja aina silloin tällöin kun näistä hiljaisista kasvatinomistajista kuulen ja heitä tapaan, niin kaikki on paremmin kuin hyvin.

Toki koirakauppaan liittyy aina tunnetta, ovathan koirat meille rakkaita. Mutta tuo rakkaus ja kiintymys tulisi pitää omana tietonaan, jos se häiritsee koiran uutta elämää toisessa kodissa tai koiran omistajan yksityisyyttä. Sellaisen ihmisen joka ei kykene luopumaan koirasta ilman draamaa, ei pitäisi sellaista hankkia saatika kasvattaa – koska etenkin kasvattajalla se kuuluu asiaan, eikä kaikkia ihmisiä voi pakottaa kertomaan koiransa kuulumisia jos he eivät sitä itse halua. Tämä ei kuitenkaan tee koiran omistajasta huonoa – koiramaailman ihanteellinen ihminen ei toteudu läheskään joka kerta siellä pilvilinnojen ulkopuolella. Koska myös koirarakkaita ihmisiä on erilaisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s