”Uusi aate” vs. ”vanha kansa”?

Olen yrittänyt säästellä itseäni lueskelemasta kaikkea mitä minusta, koiristani ja kasvatuksestani kirjoitetaan. Mutta tässä muutama viikko sitten tullut kommentti tähän blogiin katkaisi kamelin selän. Ja siihen vielä kylkiäisiksi se, että pääsin lukemaan suljettua foorumia, jolla minusta ja tekemisistäni lätistään täysin avoimesti.

Sen olen jo aikaa sitten ymmärtänyt, että koiramaailma on raadollinen ja täällä kaikista jauhetaan enemmän tai vähemmän p*skaa. Mitä vähemmän kerrot itsestäsi ja koiristasi netissä, sitä luultavimmin sinulla on jotain salattavaa. Mutta jos sinulla on kotisivut, blogit ja foorumit täynnä tonnin järkkärillä otettuja kuvia ja vastailet idioottien ihmisten idioottimaisiin kysymyksiin kuin robotti, saatat EHKÄ olla ihan rehellinen ihminen näitten elämäänsä kyllästyneitten koiraihmisten silmissä (joilla ei ole näköjänn mitään muuta tekemistä kuin juoda kahvia tietokoneen ääressä ja mussuttaa siitä millaisia muut koiraihmiset ovat – samalla kun he itse ovat kaukana täydellisestä).

Ensinnäkin, jos rotukoirakasvattajia syynättäisiin ja tarkkailtaisiin samalla tavalla kuin minua, koko ongelmaa rotukoirajalostukseen liittyen ei olisi olemassa. Mutta ei, samalla kun minä, suhteessa vielä erittäin pieni tekijä, olen luupin alla, kymmeniä sairaita pentueita maailmaan syytävät kasvattajat rellestävät vapaina sosiaalisesta painostuksesta, heiltä ei kysytä mitään, heitä arvostetaan kun he tekevät ”arvokasta työtä rotunsa eteen”.

Kopioin tähän pätkää eräästä kysymyslitaniasta, jonka joltain valopäältä vaihteeksi sain. Voitte itse miettiä, kuinka moni rotukoirakasvattaja saa tällaisiä viestejä täysin tuntemattomilta anonyymeiltä. Ja voitte myös miettiä mitä itse tekisitte jos saisitte tällaisia viestejä lähes päivittäin nenänne eteen kun tiedätte, että viestiin vastaaminen ei aiheuta kuin lisää naurettavia kysymyksiä.

”Miksi ensimmäisessä pentupostauksessa ei kerrottu ”kuolleena” syntyneestä pennusta? Mitä tällainen pentu kertoo mielestäsi pentueen elinvoimaisuudesta?
– Pahoitteluni että pentublogin postaukset eivät kerro jokaisen päivän tapahtumia kellonajan tarkkuudella. Tuntuu todella, että ihmiset kuvittelevät blogieni ja kotisivujeni olevan ainoat kanavat, joita kautta ihmiset saavat tietoa koiristani. Minulle blogiin avautumista tärkeämpää on hoitaa pennut käytännössä, ja jos jollekin sillä on suuremman luokan väliä, missä vaiheessa kerroin Beretan olevan muita heikompi, niin se ei suoraan sanoen kiinnosta minua yhtään. Minulle tärkeintä on, että ne ketkä tiedon oikeasti tarvitsevat, saavat sen. Eli pentujen tulevat omistajat ja niistä kiinnostuneet, joiden kanssa olen yhteydessä ihan oikeassa elämässä. Blogi on tarkoitettu vain uteliaille kyttääjille, jotka henkeä haukkoen yrittävät pinnistää pienestä päästään jotain juorun tynkää ja kritisoitavaa minun pääni menoksi. Good luck with that.

Ja mitäkö Beretta kertoo pentueen elinvoimasta? Pelkkää hyvää. Normaalisti, kuten eläinlääkärikin sanoi, tällaiset pennut eivät selviä. Ja koska Beretta selvisi, ja voi edelleen loistavasti, se jos mikä on elinvoimaa. Pentue oli iso, ja siitä huolimatta pentu pärjäsi isompien joukossa. Monessa rotukoirapentueessa Beretan kaltainen yksilö olisi kuollut jo muutamassa päivässä. Ja lisättäköön, että Beretta selvisi tosiaankin itse. En lisäruokkinut sitä muuten kuin pari kertaa päivässä Nutriplussalla ja tarjosin sille paremmat paikat nisillä – jos se ei itse olisi tajunnut taistella, se olisi kuollut. Ja siinä kunnioitan luonnonvalintaa. Mutta Beretta oli taistelija. Siinä on teille elinvoimaa.

”Miksi painotat niin kovasti täysin triviaalia kosmeettista seikkaa eli väriä?”
– Kyllä, kyllä. Tarkoituksenani on kasvattaa vain ja ainoastaan tricolour- ja riistanvärisiä koiria colliemerkein. Vaikka nyt minulla onkin 16 kasvattia juuri tämän värisiä, se on vain sattumaa. En ole missään sanonut värin olevan minulle tärkeä seikka, joten faktat kuntoon. Kuitenkin dilluutiovärien ja merlen kohdalla olen tarkempi yhdistelmiä mietittäessä, mutta nekään eivät estä kasvatukseen käyttämistä.

”Jossain oli arvostelusi A-pentueen koirista. Suurin osa koirista oli todella pahasti suoria etuosasta, mutta et maininnut sitä arvioissasi? Onko toiminnallisella ja hyvärakenteisella koirallasi mielestäsi todella, todella suora etuosa, miksi?”
– Tämänkin haluaisin nähdä, en muista julkisesti arvioineeni A-pentueita missään. 🙂 Suorista etuosista olen samaa mieltä, mutta se on ollut odotettavissa kun collieilta sitä vahvasti periytyy. Kyseessä ovat kuitenkin ns. F1-jälkeläiset, eikä niiden tarvitsekaan olla täydellisiä. Siitäkin huolimatta ne ovat paljon lupaavampia kuin mitä osasin odottaa. Monien on myös uskomattoman vaikea ymmärtää, millaista on selektiivinen jalostus.

”Puhut, että terveys on tärkeää. Minkä ikäisinä kasvattisi terveystutkitaan, miksi siinä iässä?”
– Riippuu täysin yksilön kehityksestä. Toinen koira saattaa olla valmis tutkimuksiin parin vuoden ikäisenä, toinen vasta viisivuotiaana. Oma ”ohjesääntö” on kuitenkin, että noin 2,5-3 vuoden iässä. Ja miksi siinä iässä? No voi herran jestas…

”Minkä verran katsot vanhempien sukutaulua? Otatko huomioon vain sukutaulun koirat vai myöskin sisarukset, miksi/miksi et ja miten huomioit sukulaisten viat jalostuksessa? Mitä pidät elinvoimaisuutena sellaisessa rodussa kuten husky? Ovatko alle 10v kuolleet koirat mielestäsi elinvoimaisia ja vanhaksi eläneitä koiria? Miten suhtaudut vakaviin sairauksiin kuten glaukoomaan tai käytösongelmiin? Miksi yhdistät kahta rotua, joiden molempien ongelmana on esim. epilepsia? Miksi et käytä edes toisena rotuna koiria, joissa ei esiinny epilepsiaa?”
– … Ymmärtäkäähän nyt hyvät ihmiset, että kaikki rotumme ovat niin sairaita, että on utopistista ajatella löytävänsä kaksi rotua, joilla ei ole samoja perinnöllisiä sairauksia JA jotka muuten sopivisivat toisilleen. Tämä on yksi syy sille miksi aion käyttää tulevaisuudessa myös täysin ”kaavasta poikkeavia” rotuja projektiini, vaikka se onkin saanut paljon kritiikkiä (ihmisiltä, jotka eivät tiedä mistä puhuvat, sillä en ole kertonut mitään asian tiimoilta, mitä edes voisi vielä kritisoida). Ja sellainenkin pieni yksityiskohta vielä, etten yhdistele rotuja, vaan yksilöitä. Ja minulle vielä kehdataan tulla pätemään siitä, että miten on mahdollista etten ole löytänyt ”omaa rotua” jota kasvattaa, kun niitä on satoja. Kun ei meinaa löytää edes rotuja, ja rotujen sisältä yksilöitä, jotka voisi yhdistää! Joudun tekemään haluamattanikin kompromisseja jo pelkästään rotujen yhdistelyssä, koska minun mittapuullani erinomaisen suvun omaavia koiria ei rotukoirissa ole.

”Toisen pentueen isän sukutaulua nopeasti katsottuna: isällä ei terveystutkimuksia, emällä vain silmätutkimus. Sukutaulussa 3 ekaa sukupolvea KoiraNetissä: isän pentu kuollut maksan vajaatoiminnan takia 1v, isän isän sisko kuollut syöpään 8v 8kk, isän isän isän pentu kuollut 7v 5kk. Emän isän yksi pentu kuollut 1v 2kk, mihin? Emän isän toinen jälkeläinen kuollut 5v 9kk spondyloosin takia, kolmas lopetettu ilman diagnoosia 4v 8kk, yksi jälkeläinen kuollut 8v 7kk. Emän isän isän sisko lopetettu glaukooman takia 7v 1kk, yksi jälkeläinen kuollut syöpään 9v 6kk, toinen kuollut 9v 4kk. Emän isän isän jälkeläisistä peräti 3 lopetettu 1v 10kk iässä käytösongelmien takia, mitä nämä ongelmat ovat olleet? Emän emän isän jälkeläisiä kuollut 9v 5kk ja 8kk. Miten paljon tiedät koiriesi sukulaisista ja millaisissa yhteyksissä olet niiden omistajiin/kasvattajiin?”
– Ihan oikeasti, jos rotukoirakasvattajien kohdalla jaksettaisiin tehdä näin hyvää tutkimusta jokaisen pentueen kohdalla, saattaisin jopa nostaa hattua. Mutta ei, kun löytyy koulutustunnukset ja muotovalionarvot, ei tutkimustyötä tarvita. Kuten jo sanoin, yksikään koira ei ole suvultaan täydellinen, ja se ei ole minun vikani. Se on teidän rakastamienne rotukoirakasvattajien vika, jotka ovat tehneet ja tekevät edelleen täysin järjettömiä ja moraalittomia jalostuspäätöksiä, joita ei kukaan ole käynyt tällä tavalla kyseenalaistamassa. Ne tulevat vaikuttamaan myös minun kasvatukseeni, halusin tai en. Mutta parempaakaan materiaalia, kuin nykyisiin kenneljärjestöihin rekisteröidyt rotukoirat, ei ole tarjolla, jos haluaa tietää edes jotakin koiransa suvusta ja taustoista. Itse tunnen astutukseen käyttämäni koirat paljon paremmin taustoiltaan kuin moni muu kasvattaja, mikään yli-ihminen en sentään ole että olisin jokaisen suvun koiran tavannut henkilökohtaisesti. Ja sikäli kun projektiani kohtaan suhtaudutaan miten suhtaudutaan, se ei ole edes mahdollista vaikka itse haluaisinkin.

”Miksi Sirpin sukutaulussa KoiraNetissä ei näy isää? Rotujärjestön tiedoissa kuitenkin isä näkyy, mutta KoiraNetissä sillä on vain 2 pentuetta. Kuka on oikeasti Sirpin isä? Miksi yhdelle pennulle on tehty polveutumistutkimus 18.2.2014? Miksi et julkaise kotisivuillasi koirien kennelnimiä, kuitenkin pennunostajien olisi hyvä nähdä kaikki viralliset tiedot?”
– Sanotaanko näin että tiedän tasan tarkkaan Sirpin oikean suvun, ja se minkä takia tällainen selkkaus oli alunperin syntynyt, oli jälleen luotettavien rotukoiraihmisten ansiota. Kun eihän meillä koirapiireissä asioita pimitetä tai puhuta p*skaa, ja siinä samassa vedetä muita lokaan. 😉 Ja syy, miksi en julkaise koirieni virallisia nimiä on se, että haluan tehdä salapoliisien kyttäämisen mahdollisimman hankalaksi. Minulla ei ole pennunostajia, jotka ostaisivat pennun vain kotisivujen tietojen perusteella. En myy sellaisille ihmisille pentua.

”Etkö tee jälkeläisseurantaa ollenkaan, mitä mieltä olet Sirpin muista pennuista? Otatko koiran sukua ollenkaan huomioon vai teetteletkö pentuja vain yksilöillä, joita saat jalostukseen huolimatta niiden suvusta?”
– En tietenkään. Tämä on sellainen diili että kun takavalot näkyy niin se on moido. Ja tietenkin käytän kasvatukseeni kaiken mitä käsiini saan, määräähän tässä vain ollaan lisäämässä. Siis ihan oikeasti? Sirppi on mielestäni erinomainen periyttäjä, samoin Lara. Ja mitä tulee tuohon viimeiseen kysymykseen, olen jo tässä vaiheessa joutunut sanomaan monelle ihmiselle ”ei, kiitos”.

Ja mitä tulee tämän erään foorumin keskusteluihin, niin on kyllä uskomatonta huomata että siellä jotkin henkilöt jotka ovat jo alustavasti varanneet minulta pennun ja sitten kadonneet tuhkatuuliin, parjaavat siellä nyt minua ja kasvatusvalintojani. Minusta puhutaan siellä(kin) täysin ala-arvoisesti, tytötellään ja vähätellään. Ja tämän kaltaisille ihmisille minun pitäisi kiltisti vastata ja olla ystävällinen? Kyllä minulla on sen verran itsekunnioitusta, etten alistu sellaiseen.

Tämä postaus on puhdas, varsin vihaisten tunteitten sävyttämä avautuminen ja siinä samassa te jumalasta seuraavat koiraihmiset saatte vähän selvyyttä idioottimaisiin kysymyksiinne (joita minulta ei voi tulla kysymään kuin anonyyminä netissä, mikä on minusta naurettavaa).

Sikäli kun tämä ainainen selän takana puhuminen jatkuu, ja minulle täysin tuntemattomat ihmiset tietävät esimerkiksi minun ”yhteistyökumppaneista” ja ”kannattajista” enemmän kuin minä itse, tämä on viimeinen postaus missä käsittelen yhtäkään kysymystä kasvatukseeni liittyen. En enää vastaanota edes sähköpostia tämän asian tiimoilta. Jos jonkun persettä tarpeeksi kutittaa minun asiani eikä p*skanjauhanta foorumeilla riitä, ole hyvä ja pyydä minun puhelinnumeroni sähköpostin kautta.

On se myös kumma, että vaikka aktiivisesti liikun Etelä-Suomen koiratapahtumissa ja esimerkiksi koirapuistoissa, ei naamatusten minulle kukaan uskalla tulla sanomaan mitään. Monet kerrat minulta on tultu kysymään mm. koirapuistossa ystävällisesti hymyillen ”Onkos tämä Kossu? Ootko sinä se Noyal kasvattaja? … Voi kun kiva, ihana koira!” Ja nämä nimenomaiset henkilöt parjaavat minua heti seuraavaksi jossakin päin nettiä, vielä kehtaavat väittää että ovat ”jutelleet kanssani ja tutustuneet koiriini”.

Että tehdään tämä nyt sitten erittäin yksiselitteiseksi: Jatkossa yksikään ihminen ei voi väittää jutelleeni kanssani tai tietävänsä asioistani, jos ei ole vähintäänkin keskustellut kanssani puhelimitse! Koska minun osaltani tämä kysymyksiin vastailu internetissä on tässä. Päivitän blogejani, kotisivujani ja kirjoitan Facebookiin mitä mieleni tekee. Jos jonkun tarvitsee sitä ihmetellä jollakin foorumilla niin sen kuin ihmettelette – en enää alistu tähän hiekkalaatikkomeininkiin.

Edit 15.12:
Vastaanotto olikin monien ihmisten osalta juuri sellainen kuin ajattelinkin – eiköhän jälleen joku tiedä minua paremmin asioista ja tietenkin minä olen se, joka tässä on kaiken jälkeen lapsellinen. Jos ihmisillä olisi edes murto-osaa tiedossa siitä, mitä olen nähnyt, kokenut ja joutunut kuulemaan lyhyen ajan sisällä vain ja ainoastaan sen takia, että olen päättänyt tehdä asiat omalla tavallani, saattaisi tällainen nälviminenkin loppua. Ja toisin kuin te väitätte, että nyt olisi kyse tästä yhdestä nimenomaisesta viestistä josta ”suutuin”. Asia ei ole näin, tämän kaltaisia viestejä on tullut vuosien sisään vähintäänkin kymmeniä, eikä tämä ole edes ”pahimmasta” päästä. Samoin keskusteluja ja juoruja on ollut sitäkin enemmän erilaisilla keskustelufoorumeilla. Asiallinen kritiikki on ainoastaan hyväksi kasvatusprojektilleni ja ruokkii hyvin myös omia ajatuksiani. Tällaista en ole kuitenkaan saanut kuin pariin otteeseen, ja syy miksi en tätä härdelliä jaksa ei olekaan siinä, ettenkö kestäisi kritiikkiä. Vaan siinä, että olen kyllästynyt vastailemaan ylimielisille anonyymeille naurettaviin kysymyksiin joille vastaukset eivät koskaan kelpaa. Samoille anonyymeille, jotka itse vielä vaativat että saisivat tietää nimeni, ulkonäköni, asuipaikkani ja kaiken muun mahdollisen – netin välityksellä tietenkin.

Ja teille erinomaiseksi vinkiksi jonka kommenteissa Laura V kirjoitti, en voisi olla enempää samaa mieltä:
”Vinkkinä kaikille joilla on ylimäärästä aikaa ja intoa tutkia koirakasvattajien puuhia: menkääpä tuonne keltasen pörssin yms. saiteille etsimään ja jäljittämään pentutehtailijoita. Voisitte vielä yhdistää joukkovoimanne ja alkaa häiriköimään näitä ihan oikeasti koiria huonosti kohtelevia ihmisiä ja siten vaikeuttaa heidän toimintaansa. Tässä ihan vaan tuli mieleen, jos haluatte tehdä jotain konkreettista Suomen koirien hyväksi.”

Näin ollen kommentointi tässä blogissa tullaan jatkossa moderoimaan. Toivon asiallisia ideoita postauksien aiheeksi edelleen, eikä näitten ehdotuksien tarvitse edelleenkään olla hienosteltuja. Paino on sanalla ”asiallisia”.

16 kommenttia artikkeliin ””Uusi aate” vs. ”vanha kansa”?

 1. Turhaan heittäydyt draamakuningattareksi nyt kun sinä itsekin saat kritiikkiä osakseksi. Olet jo pitkään huudellut rotukoirakasvatuksesta ja sen ongelmakohdista, mutta oma lapsellinen suhtautumisesi sinuun kohdistuvaan kritiikkiin kertoo kaiken oleellisen. Et ole valmis vastaamaan kysymyksiin, mutta silti osoitat syyttävällä sormella rotukoirakasvattajiin, jotka eivät samalla innolla julkaise omia tietojaan sosiaaliseenmediaan. Harmin paikka. Minä oikeasti joskus pidin sinua fiksuna.

  Ps. Ja muuten, usko pois: Myös rotukoirakasvattajatkin saavat samanlaisia kysymyksiä osakseen.

  Tykkää

   • En tiedä onko vika sitten vain minussa, mutta mielestäni on äärimmäisen lapsellista osoittaa syylistävää sormea rotukoirakasvattajien suuntaan (Muutama vuosi sitten oli ainakin hyvin kärkkäästi muita arvoselemassa, nykyisin taitaa olla rahoittunut), MUTTA ei itse ole valmis vastamaan muiden kysymyksiin. Kasvattaja ei tietenkään ole tilivelvollinen kenellekään – enkä sitä tässä väitäkään – mutta sanon vain sen, että mikäli itse ei ole valmis vastaamaan muiden kysymyksiin, niin siinä kohtaa kannattaisi sitä suuta pienentää myös muiden arvostelussa. Mielestäni tuollainen on vain äärimmäisen tekopyhää.

    Mutta eipä tässä muuta. Tsempit kasvattajalle jatkoon, ehkä hänkin oppii tästä jotain.

    Tykkää

  • Vinkkinä kaikille joilla on ylimäärästä aikaa ja intoa tutkia koirakasvattajien puuhia: menkääpä tuonne keltasen pörssin yms. saiteille etsimään ja jäljittämään pentutehtailijoita. Voisitte vielä yhdistää joukkovoimanne ja alkaa häiriköimään näitä ihan oikeasti koiria huonosti kohtelevia ihmisiä ja siten vaikeuttaa heidän toimintaansa. Tässä ihan vaan tuli mieleen, jos haluatte tehdä jotain konkreettista Suomen koirien hyväksi.

   Tykkää

  • Eikö hän tässä kirjoituksessa nimenomaan vastannut hänelle esitettyihin kysymyksiin? Vai luitko edes tätä koko tekstiä?

   Tykkää

 2. Asiaa. Ei muuta kuin peukkua ja tsempit jatkoon 🙂 Toivottavasti anonyymeillä riittää intoa syynätä rotupien kasvattelua samaan tahtiin, niin saadaan maailmalle ehkä joskus vielä terveitä koiria.

  Tykkää

 3. Ihmisten pitäisi pystyä olemaan enemmän avarakatseisempia. Toimintasi on fiksua ja mielestäni on hienoa nähdä ihminen joka oikeasti panostaa koiriinsa terveellä maalaisjärjellä. Ongelmahan on tosiaan ettet kasvata rotukoiria jonka takia ihmiset eivät pidä sinusta, TYPERÄ SYY. Keskisormi pystyyn ja jatka samaan malliin! 😉

  Tykkää

 4. Kritiikki on eri asia kuin julkinen nöyryytys ja halveksunta.Kritiikki on asiallista ja rakentavaa, sekä muiden mielipiteitä kunnioittavaa. Tällaista en huomannut yhdessäkään Noyalin kasvattajalle kohdistetussa kysymyksessä, vaan noista kyllä huokui ”minä olen oikeassa, sinä väärässä, lyönpä nyt tälle penskalle luun kurkkuun”.

  On myös eri asia kestää kerran tai kahdesti tulevaa, ilkeämielistä halveksuntaa, kuin jos sitä tulee vähäväliä.

  Hauskasti myös todettu, ettei kasvattaja vastaa hänelle esitettyihin kysymyksiin. Vinkki: http://noyalteam.net/index.php/tietoa. Myös tästä blogista aukenee joitain kysymyksiä. On myös asioita, joihin ei imho tarvitsekaan vastata :”Etkö tee jälkeläisseurantaa ollenkaan, mitä mieltä olet Sirpin muista pennuista? Otatko koiran sukua ollenkaan huomioon vai teetteletkö pentuja vain yksilöillä, joita saat jalostukseen huolimatta niiden suvusta?”, tämä on jo niin julkeaa, etten itsekään siihen vastaisi.

  Niin metsä vastaa kun sinne huudetaan, eiku? Voisi siis jokainen ””””kritisoija””” miettiä sitä omaa käytöstään sekä sitä, miten muotoilee ne kysymyksensä. Kyseenalaistaa saa, tietenkin, mutta se tapa millä se tehdään on tärkeä.

  Harvoin tunnen kenenkään puolesta vihaa, mutta tämä on mennyt jo niin överiksi ettei tosikaan. Kuten kasvattaja sanoi, jos rotupipuolella tentattaisiin ja tutkittaisiin niin paljon kuin mitä hänelle on tehty, meillä tuskin olisi mitään pentutehtailuongelmia.

  En omista noyalilaista, vaan minulla on itselläni kolme puhdasrotuista, ja tarkoitus on kasvattaa puhdasrotuisia. Mainitsen tämän siksi, ettei kenenkään tarvitse miettiä pienessä päässään, että taustajoukot ulisee. Ei ulise. Ihmisten valheellisuuteen, raadollisuuteen, idioottimaisuuteen ja fanaattisuuteen kyrpiintynyt ihminen ulisee. Eikä myöskään voi ymmärtää miten tämä asia voi rapsuttaa niin monen takalistoa niin syvältä.

  Tykkää

 5. Tuen sinua ja kasvatustyötäsi täysin rinnoin! Näin silloin taannoin juurikin tuon saman anonyymin kommentin, johon olet tässä vastaillut, ja ai että se sai sappeni kiehumaan.
  Tosiaan joku voisi tämän saman tarmon ja salapoliisin työn käyttää jonkun rotukoirakasvattajan tietojen keräilyyn. Enpä tiedä oikeastaan ketään, joka olisi noin perusteellisesti viitsinyt tonkia yhdenkään muun kasvattajan tietoja, mutta kun on kyse sellaisesta kasvattajasta, joka tekee erilailla kuin muut, tekee mitä itse haluaa, niin totta kai hänen kimppuunsa hyökätään. Koska hän uskaltaa olla erilainen, ja sehän ei näiden täydellisten koiraihmisten maailmaan sovi. He ovat niitä täydellisiä koiraihmisiä, jotka harrastavat jokaisen koiransa kanssa vähintään agilitya, näyttelyitä, jäljestystä, paimennusta, tokoa, frisbeetä ja kymmentä muuta lajia, pitävät siitä omaa blogia, käyvät kaikissa maailman koiratapahtumissa ja jakavat KAIKEN KAIKILLE.

  Sen olen myöskin huomannut, että koiramaailmassa ei saa esittää mielipiteitään. Sallitut puheenaiheet ovat kaikenmaailman harrastukset ja uudet koiravarusteet. Koirablogit ovat täynnä ihmisten sijoituksia kaikenmaailman kilpailuissa. Ei millään pahalla, mutta ei kiinnosta tippaakaan. Minua kiinnostaa puhua KOIRISTA, ei siitä, montako pistettä Muffe sai frisbeenheiton maailmancupissa. Se kun ei oikeastaan koske minua millään tavalla, eikä liikuta minun tai koirani elämää. Haluaisin nähdä juurikin tällaisia kirjoituksia enemmän kuin sinulla on – aitoja, avoimia mielipiteitä. Juttuja koirien kasvatuksesta ja kouluttamisesta. Ne ovat oikeasti kiinnostavia. Minua todella kummastuttaa, miten niin monet koiraihmiset jaksavat kiinnostua toisella puolella Suomea asuvan tuntemattoman ihmisen kilpailusijoituksista – mutta ehkä sekin on vain osa sitä koiramaailman tekopyhyyttä. Kaikki on yhteistä ja kaikki ovat kiinnostuneita toistensa kilpailutuloksista (mukamas).

  Eikä ole muuten kuin pari viikkoa siitä, kun eräässä keskusteluryhmässä eräs rotukoirakasvattaja (en viitsi mainita nimiä tai ryhmiä, koska en halua p*skamyrskyä niskaani) kertoi kasvattinsa syntyneen pienenä ja heikkona, ja sitten kuolleen n. viikon ikäisenä kaikista hoidoista huolimatta. Pentuja oli syntynyt kaksi. Siis todella – tällainenko sitten on se kuuluisa elinvoimainen pentue? Tämä kyseinen anonyymi voisi tuolta kasvattajalta mennä kyselemään näistä elinvoimaisista pentueista. Mutta tottakai kaikki tässä keskustelussahan olivat kovin pahoillaan pienen pennun puolesta ja ottivat osaa tähän ikävään sattumaan. Jos taas teillä Beretta ei olisi selvinnyt, olisit todennäköisesti ihan tahallasi tappanut sen, tai vähintäänkin antanut sen kuolla. Tällaisia suurin osa koiraihmisistä on, ikävä kyllä. Tekopyhiä, ilkeitä, arvostelevia p*skanjauhajia, jotka loukkaantuvat, kun et kerrokaan heille kaikista asioistasi kaikkea ja noudata heidän laatimaansa kaavaa.

  Ja kuten Marjo ennen minua totesi, kritiikki on tosiaan aivan eri asia kuin mollaaminen ja suoranainen kiusaaminen. Hyvin eri asia. Itsekään en todellakaan sellaista kuuntelisi. Enkä yhtään ihmettele reaktiotasi – ensimmäinen kommentoija ei varmaankaan ymmärtänyt, että olet joutunut kuuntelemaan tällaista samanlaista sontaa jo vuosia. Todella kamalaa ja lapsellista toimintaa ”koiraihmisiltä”.

  Tulipas todella pitkä kommentti, provosoiduin itsekin niin kauheasti! Mutta paljon tsemppiä sinulle, ja jatka projektiasi vihaajista välittämättä. Sinulla on hienot aatteet ja tarkoitus toimissasi, vaikka nämä ”todelliset koiranystävät” (jotka omistavat shar pein tai englanninbulldogin ja samalla kritisoivat sekarotuisten omistajia) eivät sitä hyväksykään.

  Ja ei, minulla ei ole mitään perusterveitä rotukoiria vastaan, omistan itsekin sheltin. Minulla on sen sijaan hyvinkin paljon näitä niin sanottuja koiraihmisiä vastaan.

  Tykkää

 6. Se minun täytyy vielä sanoa, että mihin ensimmäinen kommentoija perustaa sen, että suhtautumisesi tähän suoraan sanottuna p*skaan olisi lapsellinen? Kuka voi pysyä tyynenä ja rauhallisena, hymyileväisenä kaikkien ystävänä löytäessään salaisen keskustelun, joka on tarkoitettu nimenomaan hänen työnsä, hänen koiriensa ja hänen itsensä haukkumiseen? Kokonainen viestiketju, jossa ihmiset vain arvostelevat ja mollaavat tätä yhtä henkilöä yhteisvoimin. Sekö sitten on aikuismaista toimintaa? Perustetaan yksityinen chatti jossa voidaan yhdessä kaikki haukkua tätä ihmistä selän takana, koska ei uskalleta päin naamaa tulla sanomaan. Ja kun asianomainen löytää tämän keskustelun ja se yhdessä monien muiden ilkeilyiden kanssa katkaisee kamelin selän, hän onkin nyt sitten lapsellinen? Koska aikuinenhan ei saa menettää malttiaan vuosia jatkuneesta päivittäisestä selän takana haukkumisesta ja anonyymistä ilkeilystä, mutta sen sijaan hän saa kyllä perustaa salaisen keskustelun nettiin ja mollata tiettyä ihmistä siellä oman ryhmänsä kanssa. Kyllä, juurikin näin. Eiköhän se ole aika katsoa peiliin etsiessään sitä lapsen tavoin käyttäytyvää ihmistä.

  Ja kyllä, uskon, että myös rotukasvattajat saavat toisinaan hyvinkin ilkeää palautetta. Mutta tämä taas ei ole todellakaan enää mitään satunnaista palautetta, tämä on tarkoituksellista tietyn ihmisen lokaan vetämistä ja kiusaamista. Todella epäkypsää ja hirveää toimintaa.

  Kiitos, nyt hiljenen.

  Tykkää

 7. Kyllä pistää vihaksi ihmisten käytöstapojen puute ja ihmiset ylipäätään. Juuri tämän takia en kuulu mihinkään rotuyhdistykseen tai harrasteryhmään. En yksinkertaisesti uskalla lähteä mukaan, kun olen kantapään kautta kokenut kaiken sen paskan mitä ”yhteisenhyvän” nimissä huudetaan. Olin huono koiranomistaja, koska meillä ei kisattu verenmaku suussa vaan tehtiin sitä mikä tuntui omasta ja koiran mielestä kivalta. Arvostelua tuli kuultua selän takaa niin sanotuilta treenikavereilta, joilta olin odottanut tukea, oppia, neuvoja ja yhteiden tekemisen iloa. Turha toivo. Voi olla, että oli vain huono tuuri, varmasti koiraihmisissä on täysjärkisiäkin yksilöitä. Tuntuvat vain olevan kiven alla.

  Älä missään nimessä anna näiden arvostelijoiden lannistaa itseäsi. Iso osa polemiikista johtuu siitä, että olet ensimmäinen joka näin tekee ja täysin avoimesti. Varmasti viimeistään muutaman vuoden päästä tulee lisää tavoitteellisesti sekarotuisia kasvattavia, jotka pääsevät huomattavasti vähemmällä kuin sinä, koska eivät ole ensimmäisiä. Ole rohkea oma itsesi ja jätä panettelijat omaan arvoonsa, sinä olet vastuussa itsellesi ja kasvattiesi omistajille, et kenellekään muulle ja kaikista vähiten internetin ”asiantuntijoille”. Rapsutuksia koirille 🙂

  Tykkää

 8. Hei teet hienoa työtä sanokoon kuka mitä tahansa! En tunne sinua enkä kasvattejasi, mutta se mitä täällä kerrot ja kommentoit sekä puhut avoimesti olisi monelle rotukoiran kasvattajalle suorastaan suositeltavaa. Niin moni rotukoiran kasvattaja hyssyttelee omien kasvattien sairausasioita ja tuloksia että oikein hirvittää. Omissa harrastamissani roduissa olen joutunut pettymään karvaasti useamman (5) sairaan yksilön kanssa. Kasvattajat jota tietenkin olen infonnut sairauksista viittaa kintaalla. Jos edes 1/3 kasvattajista olisivat yhtä avoimia, objektiivisesti katsovia ja koiria terveystutkituttavia niin olisi jo edistystä! Puhumattakaan siitä kasvattajan tuesta kun terveysongelmia kasvatilla ilmenee ja avoimuudesta! Olen niin kyllästynyt sairaiden koirien jalostukseen ja niiden vikojen piilotteluun kasvattajien taholta että oikein oksettaa. Ja kokemusta on jo vuosien takaa useammasta rodusta ja roturyhmästä.

  Jatka vain omalla linjallasi kateus pitää ansaita säälin saa ilmaiseksi!
  Tsemppiä!

  Tykkää

 9. Sarkasmia ja vihapuhetta rotupi-ihmisiä (ja ilmeisesti kaikkia muitakin kritisoimaan/kyselemään erehtyneitä ihmisiä) kohtaan.

  Ihmissuhteet ovat taitolaji. Jos et osaa reagoida ilkeämieliseen vähemmistöön kuin vittuilulla ja draamailulla, olet jo hävinnyt pelin. Miksiköhän juuri sinun laariisi osuvat kaikki ”paskamyrskyt”? Katsopa vaikka tätä http://paimenlauma.blogspot.fi/2014/01/kasvatussuunnitelmat-2014-2015.html seropikasvattajaa… millaiselta kommenttiboksi näyttää? Miten kasvattaja suhtautuu saamiinsa kysymyksiin? Millaisella asenteella hän suhtautuu kyselijöihin/kannustajiin/KRITISOIJIIN……..???

  Katsopa, miten hän innostuu kertomaan genetiikasta ja miten hän perustelee sen, ettei käyttänyt kommentoijan suosikkiurosta jalostukseen.

  Sitten vertaa omaa sarkasmintäyteistä uhriutumistamistasi siihen.

  Ja mieti, voiko oma asenteesi värittää (sinänsä mielenkiintoista ja arvostettavaa) kasvatustoimintaasi ikävillä sävyillä.

  Tykkää

  • Minusta ja Paimenlaumalaisesta ei voi puhua edes samana päivänä. Samalla kun hän teettää pentuja avoimesti vain itselleen ja omien mieltymystensä mukaisesti, on minun tarkoitus vastata nimenomaan kysyntään sekarotuisista harrastekoirista. Siinä vaiheessa kun omat lähtökohtani ovat siinä, että saan tuotettua hyviä koiria MUILLE, niin se on uhrautumista. Se, että teettelee vain omaksi ilokseen sekarotuisia täysin itsekkäistä syistä, ei ole uhrautumista. En myöskään muuttele kasvatuskriteerejäni sen mukaan mitä terveystuloksia koirani saavat (vrt. pennut C-lonkkaisella koiralla, vaikka raja oli alunperin B, sitten kun oman koiran tulokset tulivat se ei haitannutkaan) taikka pidä kivana ja hyvänä ominaisuutena arkuutta, liikaa pehmeyttä ja jatkuvaa piippaamista. Toisin sanoen, teen mielestäni sen verran laadukasta kasvatustyötä niin tiukoin kriteerein, ettei se ole ansainnut mitään paskanmyrskyä ympärilleen. Se, että on aikaa ja jaksamusta jutella asioista netissä päivät läpeensä kielii usein siitä, että oikeassa elämässä ei tehdä paljon mitään asian hyväksi. Olen nähnyt tämän useasti.

   Että juu, en ole todellakaan ottamassa esimerkkiä Paimenlauma-tyypistä millään muotoa. Kiitos.

   Tykkää

 10. Hyvä teksti! 🙂 Mielestäni on hienoa, että kasvatat näitä koiria, tsemppiä jatkoon!
  Vähän minua jäi mietityttämään se, että tässä tekstissä puhut aika paljon ”pahaa” rotukoirakasvattajista ja rotukoiraharrastajista. Tekstiä kirjoittaessa ja julkaistaessa kannattaisi muistaa, että suinkaan kaikki rotukoirat eivät ole sairaita, tai niiden kasvattajat vastuuttomia. Eivät kaikki rotukoiraharrastajat ole läpeensä pahoja p*skanpuhujia, on myös niitä, jotka pitävät toiminnastasi, mutta valitsevat itselleen rotukoiran, jos luonne ja käyttötarkoitus miellyttää enemmän ja tuntuu itselle sopivammalta. Eikös se niin ole kuitenkin parempi, että koira on omistajalle oikea ja omistaja koiralle oikea? Siinäkin tapauksessa ehkäistään sitä, ettei koira joudu turhaan esimerkiksi piikille.

  Hatunnostoni työllesi! 🙂

  Tykkää

  • Kiitos kommentista! 🙂 Tekstini ovat varsin suorasukaisia siksi, koska en halua sensuroida itseäni. Kirjoitan asiat provokatiivisesti myös sen takia, että ihmiset oikeasti heräisivät ajattelemaan näitä asioita. Kaikki rotukoiraihmiset ja -kasvattajat eivät toki ole ”pahoja” ihmisiä, heitä löytyy omastakin kaveripiiristä. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s